Fiskarten Röding
Rödingar är ett släkte fiskar inom familjen laxfiskar med holarktisk utbredning. Artern trivs i kalla vatten och lever i sjöar och vattendrag, som bäckar och åar. Det finns även en del havsvandrande bestånd i nordliga områden. Rödingar är som många andra laxfiskar i allmänhet populära inom sportfiske och uppskattas även som matfisk.
Det finns många olika arter av röding men i Sverige har vi framförallt fyra olika som är vanliga.
Det är Röding, Bäckröding, Fjällröding och Kanadaröding.
Kanadarödingen är den som blir störst av de fyra. Den är inte naturlig i Sverige utan har blivit inplanterad. Världsrekordet på denna fisk är på över 40 kilo. I Sverige är dock rekordet ca 14 kilo.
Snabba fakta Röding
- Latinskt namn: Salvelinus
- Svenskt namn: Röding, Bäckröding, fjällröding mm
- Organism: Fiskar
- Familj: Laxfiskar
- Livsmiljö: Sötvatten, Bräckvatten, saltvatten
- Både naturlig och inplanterad i Sverige
- Mycket populär bland sportfiskare
- Populär matfisk
Hur fiskar man röding?
Fisket efter röding skiljer sig otroligt mycket beroende på vilken typ av röding du ska fiska, och i vilken typ av vatten.
I Vättern och sjöar med Kanadaröding så är trollingfiske den absolut vanligaste metoden. På senare år har även vertikalfiske seglat upp som en väldigt populär metod.
I de norra delarna av Sverige, där man främst fiskar bäckröding och fjällröding, är flugfiske och pimpelfiske de vanligaste metoderna.
Trolling
Även trollingfiske efter röding skiljer sig åt beroende på vilken röding du vill fånga.
Fisket i Vättern bedrivs ofta med lite mindre beten djupt ner i sjön. Ofta ca 25-30 meter ner. För detta fisket krävs djupriggar.
När man trollar kanadaröding fiskar man i stort sett med gäddrag. Stora wobblers ganska högt upp i vattnet.
I halvstora sjöar i norra Sverige trollas det röding med så kallade långedrag.
Flugfiske
Fjällröding och bäckröding har insekter som basföda. Därför lämpar sig flugfiske väldigt bra i mindre sjöar, tjärnar och vattendrag.
Fluga kan fiskas med traditionellt flugspö eller med kastspö och kastdobb.
Om du vill fiska med flugspö så är klass 5 eller 6 lagom. Den vanligaste linan är flytlina för den kan användas både till torrflugor som flyter på ytan eller till förtyngda flugor som sjunker ner strax under ytan.
Har du inget flugspö men vill testa att fiska med flugor ändå så går det utmärkt med ett vanligt kastspö. Det du då behöver är en kastdobb, ofta kallad bombarda. Kastdobben används som tyngd för att kasta lätta beten som flugor.
Dobbarna finns i flera olika tyngder, färger och modeller. De finns i både flytande eller sjunkande.
Pimpelfiske
Rödingen går utmärkt att fiska även vintertid från isen. Många sjöar på fjället går endast nå med skoter vintertid. Det går det att meta den med räka eller mask. Men den vanligaste metoden är pimpelfiske. Ofta har man en pirk som som lockar fisken till hålet och en krok eller mormyska agnad med några maggot eller en bit räka.
Pirken brukar vara något större än den som används vid abborrepimpel. Det finns till och med pirkar som blinkar när de kommer i kontakt med vatten och dessa kan vara riktigt effektiva vissa dagar. Andra dagar räcker det gott och väl med en pirk i koppar, guld eller silver. Kanske med något röd eller reflekternade detalj. Lagom storlek på isborr är 130 mm och uppåt. Tänk på säkerheten när du fiskar från isen och använd alltid isdubbar och fiska helst inte ensam!
Trolla Röding
Här hittar du produkter för att trolla röding.
Flugfiska Röding
Här hittar du produkter för att flugfiska röding.
Pimpla Röding
Här hittar du proukter som är bra när du ska pimpla röding.