Fiska kräftor

fiska kräftor

Snart är den efterlängtade kräftsäsongen här. Kräftor har vi ätit i Sverige sedan sen medeltiden. Till en början var dock kräftorna huvudsakligen mat för finare folk och först under slutet av 1800-talet spred sig traditionen att äta kräftor bland vanligt folk. För att få fiska kräftor måste man vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd eller ha eget fiskevatten för att få fiska kräftor. Undantaget är Vättern där kräftor får fiskas i allmänt vatten under en begränsad tid. 

Hur fiskar man kräftor?

Fiska kräftor kräver att man först har koll på vilka regler som gäller. För att få fiska kräftor i Sverige måste man generellt sett vara yrkesfiskare eller fiskerättsinnehavare med eget vatten, men det finns undantag. I vissa sjöar och vattendrag säljs fiskekort för kräftfiske. Vättern är den enda sjön där allmänheten har rätt att fiska kräftor på allmänt vatten utan särskilt tillstånd. Fisket får ske under tre helger i augusti och september. Läs mer på Vättern.org  Fiska i Vättern

Fiske efter kräftor sker vanligtvis med kräftbur, även kallat kräftmjärde. Man kan också fiska med kräfthåv. Vi säljer en mängd olika fångstredskap för kräftfiske. Kräftburarna agnas vanligtvis med död vitfisk, t.ex. mört och braxen, men det finns också pellets som fungerar ypperligt.

Efter att man betat burarna sänker man ned dem antingen en och en med separata flöten, eller i en länga (lång rad burar med 10-15m mellanrum på en och samma lina). Sen låter man dem ligga i tills det är dags att vittja (ta upp och tömma) dem.  Är det gott om kräftor i sjön kan man vittja så ofta som var fjärde timme. I annat fall kan man låta burarna ligga i från kväll till tidig morgon.

Kräftor trivs bäst på platser med gömställen, t.ex. stenar, stockar eller vass. Man bör därför försöka leta upp såna platser och placera sina burar där.

Förvara kräftor

Om man inte planerar att koka sina kräftor direkt så måste man förvara dem på rätt sätt. Bäst är att sumpa dem i en kräftsump, men har man inte möjlighet till det och istället ska förvara dem hemma så ska man förvara dem såhär:

Kräftor överlever mycket bättre UTAN vatten när de tagits upp från sjön, och man ska därför inte förvara dem i en hink eller i badkaret med vatten i. Gör man det ändå krävs mycket god syretillförsel med hjälp av syrepump eller liknande, annars kommer de flesta dö av syrebrist. Nej, det är bättre man förvarar dem i baljor i någorlunda sval miljö. Ej för tjockt lager av kräftor i varje balja, annars kan de kväva varandra.

Fakta om svenska kräftor

I Sverige finns två arter av sötvattenskräfta. Dels vår inhemska, svenska flodkräfta (Astacus astacus), dels den från Nordamerika importerade signalkräftan (Pacifastacus leniusculus). Signalkräftan känns igen på den ljusa fläcken på klon.

Flodkräftan är tyvärr inte så vanligt förekommande längre, och vi äter nästan bara signalkräfta idag. I början av 1900-talet kom kräftpesten och slog ut stora delar av beståndet. Som svar på ökad efterfrågan på kräftor att äta beviljades stora utsättningar av signalkräfta i svenska vatten, vilket ledde till att kräftpesten spreds. Idag är kräftpesten utbredd och hotbilden är hög för de kvarvarande flodkräftbestånden. En stor anledning till att flodkräftorna  minskat på senare tid är illegala utsättningar av signalkräfta, och sen 2015 är den med på EU:s lista över invasiva arter. Det innebär att man inte längre får odla eller plantera ut signalkräfta, men det är tillåtet att ha dem i dammar.

Kräftpremiär

Något givet datum för kräftpremiären finns inte längre men förr fanns datum:

Förr började kräftfisket den 7 augusti kl 17.00. 1982 ändrades tidpunkten för kräftfpremiären till kl 17 den första onsdagen i augusti. 1994 togs förbudet mot kräftfiske helt bort. De flesta svenskar väljer ändå att hålla på traditionerna och inleda kräftätandet i början av augusti.

Kräftbur

En kräftbur eller kräftmjärde är ett redskap som används för att fånga kräftor i. Kräftmjärdar finns i olika material och varienter. De vanligaste är gjorda av nät av plasttråd som t,ex Wiggler eller Ron Thompson, eller i formsprutad plast som Augustmjärden eller Trappy kräftmjärde.

Gemensamt för alla kräftburar är att de har har någon form av ingång(ar), oftast trattformad. Kräftmjärden agnas med kräftbete, och detta lockar kräftorna lång väg att dra sig till buren och krypa in genom ingångarna. Väl inne i buren är det svårt, eller nästintill omöjligt för dem att hitta ut igen.

Vid kräftfiske i vissa sjöar, t.ex. Vättern säger reglerna att buren måste ha minst två runda flyktöppningar om minst 28 mm diameter, för att småkräftor ska kunna ta sig ut.

Kräftor trivs där de hittar gömställen och mat, t.ex. steniga bottnar. Lägger man burarna på eller nära det så ökar chanserna till god fångst. Testa också olika djup.
Vi säljer kräftburar från Trappy, Fig August, Wiggler, RT och Carapax.

Kräfthåv

Ett roligt och spännande sätt att fiska kräftor på är att använda sig av en eller flera kräfthåvar. Detta redskap passar bra om man ska fiska efter kräftor i grunt vatten.Det finns flera olika modeller när det kommer till kräfthåvar, men principen är densamma. Att fiska kräftor med håv är ett aktivt fiske. Man är hela tiden på plats och spanar.

Det går till så att man placerar ut håvar platt på botten med lite kräftbete i. Efter en stund går man dit och lyser för att se om några kräftor gått upp på håven. Har det gjort det så är det bara att lyfta. Riktigt kul fiske och barnen älskar det!

Kräftsump

En bra kräftsump ska vara perforerad i samtliga sidor, även i botten. Det ska vara bra vattengenomströmning. Den ska vara lågbyggd, för man ska inte ha så tjockt lager med kräftor i och man vill kunna dölja den på relativt grunt vatten om man t.ex. sumpar i en å.

Bäst och finast blir kräftorna om man ställer sumpen på klossar eller ben så den kommer upp en bit från botten, samt matar kräftorna med halvkokta potatisar några dagar innan kräftkoket.

Kräftbete

Som bete används vanligtvis bitar av död fisk. Mört och brax tycker många är bäst, men det fungerar bra med allt möjligt. Laxhuvuden är mångas favorit också.

Vill man inte kladda med fisk så är pellets ett smidigt alternativ. Kräftbete i torr pelletsform har lång hållbarhet i rumstemperatur och gör fisket enkelt och smidigt. Och det fungerar! Oavsett vad ”experter” säger…

Till pellets måste man använda betesbox. Vi rekommenderar att man även använder en eller flera betesboxar även när man har fisk som bete. Det gör att det tar betydligt längre tid för kräftorna att äta upp betet.

Tillbehör

Det finns några tillbehör som är nödvändiga för kräftfisket:

Betesbox – För minimal betesåtgång, längre fisketid, smidig hantering samt möjlighet använda olika sorters bete.

Kräftlina – Fins i olika varianter. Tunna och tjocka, flytande och sjunkande.

Kräfthake – För att fästa i buren. Finns i tålig nylon eller rostfritt stål

Kräftflöte – Finns i olika varianter, vissa med möjlighet att rulla upp linan på.

Kräftskiva

Kräftskivakräftkalas eller kräftfest, är en traditionell svensk fest som hålls i anslutning till kräftfiskesäsongen under augusti och september. Här är vad man behöver för en lyckad kräftskiva:

Kräftor
Har du frysta kräftor så ta fram dem i god tid. Börja tina frysta kräftor i kylen 1-2 dagar före festen. Snabb upptining av kräftor i vatten eller mikro gör att de tappar smaken.

Musik
Till snapsen passar självklart lite allsång. Samla ihop de bästa snapsvisorna i ett häfte och dela ut till alla. Utöver det passar en gedigen Spotify spellista med gamla godingar.

Paj
Alla kanske inte vräker i sig kräftor, så lite annan mat är bra. Västerbottenspaj är en klassiker. Bröd och ost passar också bra.

Pynt och sånt
Snåla inte med kräftpyntet. Ös på med roliga hattar, serpentiner, lyktor, solar, månar och haklappar!

Koka kräftor

Här är ett enkelt recept för ett tjog kräftor:
Börja med att skölja kräftorna noga, en och en, och kontrollera att alla lever. Koka upp en lag på 3 liter vatten, 1 dl salt och ev. 3-4 sockerbitar i en stor kastrull

Låt vattnet koka några minuter och lägg sen i kräftorna, men inte fler än att vattnet förblir kokande. Lägg på dillkronor och täck med lock.
Låt sjuda försiktigt i ca 6-7 minuter. Ta bort dillen och ta upp kräftorna.

Sila spadet. Låt svalna. Lägg tillbaka kräftorna i spadet tillsammans med några nya dillkronor. Sätt in i kyl över natten, så att de tar ordentlig smak av spadet. Servera och dekorera med färsk krondill.

Detta är en variant. Det finns många olika recept. Vissa vill ha öl i koket. Vissa vill först döda kräftorna i en kastrull för att sedan flytta över dem till en kastrull med sjudande spad. Man får testa sig fram till den metod man föredrar.

Spana in våra produkter för kräftfiske